måndag 18 januari 2010

Normalt intag av kvicksilver

Kvicksilver finns naturligt i luft, vatten och jord. Vulkaner är kanske de som levererar mest Hg till vär miljö. I jämförelse med vulkanutsläppen så är de futtiga kilo vi släpper ut från krematorierna och industrin betydelselösa.

Intressant och betydelsefullt för vårt kvicksilverintag är emellertid amalgamfyllni9ngarna i munnen! Socialstyrelsen medger att det är därifrån huvuddelen av det Hg vi får i oss kommer!

Uppgifter om att en normalstor fyllning avger ca 4 µg (mcg, 0.004 mg) förekommer. Har man som jag då 15 st större fyllningar så kan man räkna med att i vart fall så tillförs 60µg /dygn!

Naturligtvis varierar detta något från person till person beroende på munmiljö i övrigt.

Alla verkar ganska eniga om att Hg är neurotoxiskt. Man är dock inte eniga om hur mycket vi egentligen tål att få i oss, konstigt nog!

Det verkar ofta missas att diskutera hur, och ens att, Hg binder sig till fett. Resultatet av det är att det blir mycket svårt för kroppen att få bort det.

Resultatet av den anrikningen som då uppstår lär bli att tillslut, efter kanske 20-30 år's anrikning uppstår märkbara skador. Betydligt tidigare kan antagligen uppkomma beteendeförändringar och försämrad tankeförmåga.

Nu menar amalgambeivrarna att vi tål de Hg nivåerna våra fyllninga levererar! De verkar glöma diskutera att vissa munmiljöer i sig kan vara så att de personerna för betydligt mer Hg i hjärnan än andra. Man glömmer även att diskutera att ibland faller en tand sönder i samband med sprickbildning och att då kan denna kvarliggande fyllning komma att avge betydligt mer Hg än de 4µg som diskuterats.

Finns närvaro av guld är det än värre eftersom då avgår Hg mot Au enligt den elektrolytiska spänningstabellen och en kraftig korrosion följer där amalgamet vittrar.


Man glömmer även att diskutera att vi har levt på jorden i miljoner år med en viss Hg-belastning och i samband med amalgamets införande ökar denna belstningstryck avsevärt.
Den tidigare anpassningen sätts ur spel, vissa tål detta sämre än andra (Darwin) och slås ut.

Ingen kan få mig att tro att det kan vara helt okey att plötsligt öka ett toxiskt ämne så mångfalldigt som nu skett utan att detta får individuell effekt på oss som utsätts.


Inga kommentarer:

 
Creeper